鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 6718|回復: 10

我阿姨嘔血呀

各位大大,我阿姨四十幾歲,之前排經常嘔血,躺下會湧得更劇,去看急症,e生只肯同佢照肺,照完冇事就叫佢走。佢返工有時都會嘔血,故停了工之後睇多幾次急症,e生都吾比佢照喉嚨之類,係淨係比佢照肺,我X佢,係咁照個肺,怕突變呀?。一星期之後,而家只會間中咳痰,仲有血絲。一定有野,應唔應該去私家e院?那庸醫不怕誤人子弟嗎 ,希望各位指教下。PS:阿姨住荃灣

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
Kevin + 10

查看全部評分

嘔血與咳血是不同的,嘔血是從胃來,咳血是從肺來。
真係唔知,阿e話前期係嘔血,好似武俠小說咁喉嚨一甜,佢話從冇咳嗽加上感覺就是湧上黎的

不知後黎點解變成間中咳時有血
不好意思..冇錢..佢話我加埋咩稅唔夠錢wo
先弄清楚是咳血定吐血,
另一方面要考慮是否鼻血倒流。
有種情況可能只是鼻血,因為出血的地方比較接近咽部,
所以不直接從鼻出而從口出。
當血液流到喉嚨時,
就會有種鹹鹹甜甜的感覺,
然後就吐出血來。
建議再找醫生看看。
我同意 n 大哥的說法 ,
我有一個朋友也有此情況 ,
她是一個又煙又酒的人 ,
所以鼻有事常出血 , 血也是由口中出來的 ,
你啊姨有沒有抽煙 或 家人抽煙 ?
如果有便請去 check 下鼻子
但係去睇急正佢都唔俾佢照,,只係比佢照肺.....
去過2-3次喇.....次次都叫佢照肺

睇黎要去私家的了
佢一次吐半碗血,,,,,唔明個e醫個腦點諗
個肺咳到咁多血死左喇
你咁關心長輩,是件好事。
但有幾點想說說:
1.咳血、嘔血及其他出血情況是有不同的,上面已說了一些,可先參考。
2.如果是嘔血,一般都已經是很嚴重的,患者一定會出現頭昏的情況。
3.如果是咳血,照肺多少都可以見到肺部的病變。
4.相信醫生已考慮了一些情況才會作出這樣的處理,但也建議找私家的醫生看看,一般情況下都能作出初步的判斷的。
我唔知邊間私家好?