鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
樓主: flora

胎兒拿來做藥(驚嚇圖片,慎入)

原帖由 flora 於 2007-7-12 12:16 AM 發表
你話好恐怖?真定假+?我覺得你係假的

何以你會覺得係假呢?莫非你覺得果幾幅圖好賞心悅目?
這些照片的確會令人不安!
係令人不安!但我唔覺恐怖,因為我小學已經知道有呢d嘢(小學果間大陸學校將好多人地d犯罪經過完全地貼出黎,記得睇過類似內容時是小4).但我會諗:呢d係人嗎?中國人點解會今?
原帖由 flora 於 2007-7-12 01:04 AM 發表
係令人不安!但我唔覺恐怖,因為我小學已經知道有呢d嘢(小學果間大陸學校將好多人地d犯罪經過完全地貼出黎,記得睇過類似內容時是小4).但我會諗:呢d係人嗎?中國人點解會今? ...

恐怖與否係主觀感覺,你唔覺恐怖唔等於其他人唔覺得恐怖。

另外,如果你問點解會咁,我會答係精神文明低所至,不過精神文明唔係一個人、一個社會、甚至一個國家既事,精神文明低係全球現象,其他地方冇食嬰只不過係因為各地區文化背景唔同,其他地區既人用緊另一種方法展現低下既精神文明,白人歧視黑人甚至虐殺黑人到今時今日都發生緊,唔講殺人,即使過份沉醉物慾、信奉強烈排他性既宗教等等都係精神文明低下既現象,我地唔會食嬰只不過係因為我地生活響香港,受過所謂既道德教化,覺得食嬰嘔心、恐怖。所以唔好認為食嬰既人唔係人諸如此類,如果你我生響果個環境果個,可能我地都係食嬰既一份子。
你好有道理!
但我始終不會接受囖!
如果人係今樣就同其動物無分別!
上文提到的是佢地並唔係在合理的情況下去進食(例如:重病一定要用胎兒做藥)
而是為了一己之慾,而且還是犯法的!(其實可以講無須要去進食)
唔明佢地點解會食得安心,而且有些胎兒是已出生了(十二個月或更大)

我接受唔到!你講就講得很理性,但你自己接唔接受得到,要你自己先知道!
我只係講出個原因,無為任何人辯護既意思,亦唔代表接受呢種行為。

BTW,重病一定要用胎兒做藥亦唔係一個食嬰既合理理由。
出生了的就不是胎兒了。
應該說是嬰兒。

唔知兩位對食人族有乜睇法呢?
佢地真係食人的!
中國有教人食人嗎?食人族有教wo!
社會教育問題!
但果d人為了一己之慾去食,最重要係社會唔容許
食人族的社會係容許的!
根本就唔同!

唔知小然姐姐有咩睇法呢?

如果你這樣說,
就是社會的問題而不是人的問題!
這就即表示與這個行為無關,
只是因身邊的人的看法不同有關而已。

同性戀在某些地方是合法的,
但在某些地方是死罪(以前)。
可見一個行為是否正確並非在於行為本身。

想聽聽小然姐姐的看法!
flora不是你的同學或朋友嗎?
小然係男定女????
n大哥你叫佢小然兄wo!