鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 3504|回復: 8

係咪腦癌啊?!

網名: yy_ttttty
年齡 16性別女 職業:學生 (腦力、)   
身高:160 體重:42   
最主要症狀:5知點解覺得頭暈暈..(好似食左西藥咁).仲會頭痛tim~有時覺個隻手仲有小小震~
而且早上食5落早餐(而前係食得落嫁)而且隻眼好似打5開咁~依家好驚啊><""
發病經過:暑假前都覺得頭暈,早上想嘔.但係冇頭痛~依家仲加埋頭痛tim/

3、請選擇與下列項目對應的身體狀況(必選)——   
飲(,少,喜涼,,喜酸,喜甜):   
食(少,喜米 厭油膩):   
4、請回答身體經常有如下哪些症狀——   
(打嗝,惡心,腹潟,牙齦出血,煩躁,肢體震顫,肢體僵硬,乏力倦怠,頭重腳輕,少氣懶言,嗜臥,站立覺累,)
有否運動?睡眠如何?
OK少..體育堂先跑下..
有時都會去3-4個字回家~!

有時感覺好似冇訓過咁....
早上聽到有人講野果陣..冇啦啦醒左~之後又迷迷糊糊訓左~
晚上.上到床,有時好累.但果陣都要等十幾分鐘先可以訓得著.....
有時晚上會比早上,下午較精神
面色如何?會不會容易怕冷?記憶力如何?
面色....冇咩特別~
會啊~有時比風吹下都覺頭痛~
記憶力一時時...有時就正常.,,,有時就差~
大概。。。。你不大會看,面色會不會比較白或者青黃(與同年相對健康的人相比)?
並不是紅潤,算是比較青吧~
重有啊...近排大便不太詳順..有時沒有大便~><"
就你的資料來看,屬於氣血不足。
給你的建議:
1. 把自己的不良起居、飲食習慣改掉!(由於你沒有提及,所以自己去想)
2. 用生薑、黑棗、黨參煲豬肝水常喝,堅持1~2月。
不過.我成日都頭痛波~痛一陣(大約1-2分鐘)又冇咁痛.之後~過左一陣又痛.每次痛的依置都5同波~
而且呢排面色比較黃,嘴白~
仲有呢.每當早上起身.果陣覺得想嘔....不過過多1-2小時之後又好似冇野.但食完(1點食)lunch之後太約(2-3點)果陣又覺得想嘔..
之後返到屋企(5點倒)又好似冇事~~~!
到底係咩事呢?!