鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 11110|回復: 30

大病???

網名:jimmy
年齡19 性別男 職業水吧: (體力勞動)   
婚況: 否 身高:170 體重: 58
最主要症狀:口乾,眼干,咽干消化不太好,一早起身就肚痛,之後就要呵.一開頭呵果d就好實,
之後就好水.白苔,有鼻水,喉嚨有痰,尿多(淡黃)面算紅,(唔知係咪晒得多),
一唔夠訓d病狀仲勁,同埋我覺得飲水個人好似吸收唔到咁(有時)飲勁多都冇用.
個人成日驚自己有d咩大病(好擔心)
發病經過:2年前,因為返夜班pm5-am3
成日飲d酸既野,有時收工仲唔訓.玩到朝早.之後個人都變到冇咩精神(即係冇一開頭做野果時咁)
前年去游水,冷親
睇左好多次醫生,食左好多消炎藥,抗生素,之後好返.但係喉嚨都係經常有痰.
睇過中醫,又話感瑁未清,一d又話肺熱,濕熱.後睇西醫.
知道左原來係鼻水倒流,食左d藥果時就冇事,冇食就唔掂啦,
之後聽人講話身體好左就冇晒d痰,咁我開始成日做運動,
食量都多左,升到60kg
真係有d效(d痰小左),個人都精神左
但係呢排有冷親,d痰又多返,個頭重好重咁

真係要幫幫我呀!!thx

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
根據你的資料,初步看是肝陰不足,脾胃虛寒。
大病倒不算,只是身體的調節力比較差而已。
給你幾點建議:
1. 不可吃抗生素!
2. 堅持運動。
3. 可以的話,11點前,最遲不能超過1點睡覺。
4. 用生薑、杞子這兩樣煲水每天當作茶喝。
以上4點,堅持一個月看成效。
但係我收工時間係am1點
同埋飲食有咩可以注意?
盡可能早睡。盡可能改變工作環境。
不要吃完全沒有水分的東西,如餅乾。
不要吃冷的東西,包括冷飲。
咁如果我一宜咁落去
1.會唔會出d咩大病?
2.我2點訓有用嗎?
3.用生薑、杞子這兩樣煲水每天當作茶喝
一日飲幾多??
4.有時會好難訓著,點樣可以易訓d?
thx~
1. 身體不及時調整,到身體承受不了,是會病的。
2. 盡可能早。
3. 當茶喝,1~3杯左右。
4. 養成習慣,慢慢就可以睡著。
1.11點訓同2點訓有咩唔同?我都訓8小時
2.再咁落去會有咩病?
3.用生薑、杞子這兩樣煲水每天當作茶喝
分量係幾多.
thxthx
路過,有兩點想請教一下:

生薑溫胃,杞子滋陰,合用不會有損功效嗎?(跟歸經不同有關係嗎?)

另外,為甚麼不要吃沒有水份的食物?
1. 在西醫的角度也許沒有不同。但中醫是一種以人為本的醫學,理念上比西醫高上幾個層次。在中醫看來,分別很大。在不同的時間,身體的內分泌、血流等等等等都不相同,因此不同時間睡眠的效果就不同。這好比順水游泳1KM和逆水游1KM,高山上跑1KM和平地上跑1KM的效果不同一樣。
2. 身體差了,什麼病都可能出現。
3. 各約10~15克。
原帖由 小然 於 2007-10-3 05:59 PM 發表
路過,有兩點想請教一下:

生薑溫胃,杞子滋陰,合用不會有損功效嗎?(跟歸經不同有關係嗎?)

另外,為甚麼不要吃沒有水份的食物?

1. 杞子有生薑在才能被吸收然後跑到肝去滋肝陰。

2. 是沒有水份的食物和冷的食物,冷的食物傷脾胃,乾的食物不傷脾胃,但吸收後卻會傷肝。