鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 5566|回復: 12

垃圾袋定單 反升四成

http://hk.news.yahoo.com/article/090704/3/d12j.html

這正是我想說很久的問題!
基本上香港大部份的膠袋都用作裝垃圾用, 少了一樣, 自然要去買多一樣。
只是這個支出由商店轉到居民身上, 可是買來的垃圾袋卻未能用作裝載東西便去裝垃圾丟了, 豈不更加不環保??
有人說: 我就專登買個fit pk及惠康膠袋size o既垃圾筒. 而家我真係要考慮買個fit 垃圾袋o既垃圾筒   係呀!我唸好多人要多買垃圾袋呀!
http://hk.news.yahoo.com/article/090704/3/d12j.html

這正是我想說很久的問題!
基本上香港大部份的膠袋都用作裝垃圾用, 少了一樣, 自然要去買多一樣。
只是這個支出由商店轉到居民身上, 可是買來的垃圾袋卻未能用 ...
seasons 發表於 2009-7-5 08:11 AM

極之認同!
以前都用這些膠袋當垃圾袋,
現在真的要多買一些垃圾袋了。
如果唔係,都唔知的垃圾點攪。

一向都認為環保重要,
但總得與生活或其他設施間取得平衡。
人人都話要電動氣車,
又唔想想電從何來。
我都想有隻馬,
咁樣就比較環保了。
原本馬屎都有用,
馬尿都係藥,
真係一點都沒浪費!
堅決不買垃圾袋, 用簇新的膠袋去扔垃圾, 實在太不環保, 罪過罪過!

乾脆把垃圾直接倒到後樓梯的大垃圾袋中算了, kaka
用報紙包好, 就咁倒入去
用舊信封/報紙在垃圾筒中圍成一個cone, 底部墊2層, 如無污水滲落去, 就只倒"內容"; 如有, 才連袋丟掉
我相信上2代既人都係咁樣丟垃圾的
錯了用來淋花~~~ 或者是給 豬吃的等等~~~
8# fendifendi
是種花, 當肥料, 不是淋花.
8# fendifendi
是種花, 當肥料, 不是淋花.
py4t 發表於 2009-7-8 11:20 PM

你真知我心