鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 2604|回復: 3

香港人最奇怪的行為!

朋友給我的文章 , 跟大家分享分享 , 而且值得大家反思

香港人最奇怪的行為!

一  出門要坐「taxi」,又乘電梯到七樓的健身房比錢.....   
    然後到跑步機上揮汗如雨。

二、話自已個仔係叉燒、蠢過隻豬,寵物狗仔就叫仔仔、女女。

三、半夜上網,去唱K,睏了不睡覺。之後失眠,再吃安眠藥。

四、挑最有特色的飯店吃飯,吃最可口的美食,但周圍同朋友說肥胖之害,
    健康之道。

五、把路邊上植樹的地方用來起樓,在家裡栽小盆景,就叫綠化。

六、父母哪不舒服不知道,小狗打了個噴嚏,趕緊去看獸醫。

七、手機裡存了二、三百個電話號碼,沒有一個是鄰居的。

八、愛情在自己的電腦裡,老婆在別人的電腦裡。

九、家裡安了好幾道防盜門和防盜窗,卻總是丟鑰匙,
    然後請開鎖高手撬自己家裡的門。

十、追求越來越高:謀高級職位、穿高級服裝、住高級住宅、坐私家車、
    吃高級飯店,之後得來患高血脂、高血壓。

十一、用牛排餵狗,卻喜歡到高級超市吃鄉下拿來餵豬的野菜
      (聽說是有機、天然,所以物有所值)

十二 、 每天上班 、 家裡 、 交通工具上 , 都要空調 , 避免發汗 , 下班後卻要破費去SAUNA.

十三 、 明知吃不下 , 卻點了滿桌的菜 , 然後又投訴物價太高 , 家用不夠
唔好只係話香港人,
其實很多地方的人都是這樣!

不過,
我覺得自己越來越不像香港人,
因為,
以上的情況好少發生在自己身上!
2# nastsin
非常同意[biggrin]

我係香港人,不過:

1.我會搭Taxi,但唔會去健身房跑步,因為無錢入會,而且平時已跑夠了!
2.、6. 、11.我無養寵物!
3.會上網,但唔唱K,睏了一定會睡,暫時無失眠,唔鍾意食西藥!
4.有可口美食都唔食?無咁白痴!不過,唔會專挑特色飯店咁蠢,貴而不切實際!可口美食與肥胖及不健康覺得並沒有一定的關連,小食多滋味,無人叫你食到肚脹咁蠢的!
5.綠化,在家裏種小盆栽,種,好過唔種!至於起樓要斬樹,總好過要斬人丫!
7.我拿不到咁多人的電話,次次問親人要電話號碼,都話下次先喇!
8.我的電腦好細部,塞唔入一個人!
9.家裏沒有防盜門、防盜窗,因為沒有這樣的需要,相信的賊唔會蠢到去間乜都無的屋裏偷野!
10.我唔追求這些,但血脂同埋血壓都不斷升高喎!點解!點解呀!
11.食野菜會去街市買,超級市場的貨品特色是,貨品不超級但價錢超級貴!
12.未有機會去SAUNA!貴唔貴架?我怕唔夠錢俾!
13.明知吃不下都點咁多?下次叫埋我喇,我會奉陪的。不過,埋單唔好預我啊!