鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 8810|回復: 12

腎虛問題

說起腎虛問題, 小弟也十分內疚
小弟今年才18歲
大約中一開始就有自瀆既習慣
但近年自瀆成隱, 有時候更一天內有數次
引致身體出現很大問題
近呢幾個月, 我己經積極去戎左呢d對心身都唔好既壞習慣
分散注意等
希望各位都能夠幫幫小弟

但呢一年都發覺身體己經出現好大問題
例如

1. 失眠多夢, 每晚都好難入睡, 同好多夢發
2. 小便頻繁, 成日都覺得好急尿,但屙尿果陣,又吾係好多尿
小小尿,但感覺好急
(腎虛? 慢性前列炎? 尿道炎?)(定係3樣都有?)
3. 腰經常都覺得好攰
4. 我上年經常食辛辣食物, 同埋好夜訓
(濕熱蘊結?)
5. 飲水多既時候一小時可以去數次小便, 但小便不多
6. 大便也非日日, 3數天才有
7. 屋企一開冷氣就手腳冰冷, 都幾驚吹風
8. 體力差
9. 近排成日覺得好熱氣咁, 咀乾

希望無流任何痛微
小弟因身體問題, 對前途感到失意,
希望各位幫幫小弟
提供一下意見
可以食咩藥或平時應注意咩野

thanks X 10000000000000
請填問診單!

據你所說的情況,
應屬腎虛較多。
然你年紀很輕,
只要適當治療,
配合其他鍛煉,
一般情況是可以很快康復的。

前途絕大部分都是掌握在自己手上的,
一時的不如意或挫敗,
是人之常情,
不必太在意。
只要肯努力,前途總是在你前面等你的。

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
Kevin + 10

查看全部評分

請填問診單!

據你所說的情況,
應屬腎虛較多。
然你年紀很輕,
只要適當治療,
配合其他鍛煉,
一般情況是可以很快康復的。

前途絕大部分都是掌握在自己手上的,
一時的不如意或挫敗,
是人之常情,
不必太在意。 ...
nastsin 發表於 2009-9-1 10:59 AM

多謝你的鼓勵, 萬分感激
1、請詳細填寫下列條目——   
網名: fatcheung   
年齡 :18     性別:男      職業 :學生
婚況:否           身高:175        體重:55 KG
體溫: 正常     血壓: 正常     心率:正常
最主要症狀:   腎虛
發病經過:
1. 失眠多夢, 每晚都好難入睡, 同好多夢發
2. 小便頻繁, 成日都覺得好急尿,但屙尿果陣,又吾係好多尿
小小尿,但感覺好急
(腎虛? 慢性前列炎? 尿道炎?)(定係3樣都有?)
3. 腰經常都覺得好攰
4. 我上年經常食辛辣食物, 同埋好夜訓
(濕熱蘊結?)
5. 飲水多既時候一小時可以去數次小便, 但小便不多
6. 大便也非日日, 3數天才有
7. 屋企一開冷氣就手腳冰冷, 都幾驚吹風
8. 體力差
9. 近排成日覺得好熱氣咁, 咀乾

西醫病名:腎虛   
是否長期用過激素:   否
是否大量用過消炎葯:   否
是否做過內臟手術:   否
診治情況: 沒有
目前治療:沒有

2、請選擇下列部位身體狀態(將所無狀態刪除)——   
腰(酸
腿(酸
膝(無力  

3、請選擇與下列項目對應的身體狀況(必選)——   
飲(喜熱,喜酸,喜辣,喜甜 ,喜涼):   
食(多,喜米,喜面,喜粥,喜油膩):   
睡眠(多,失眠,多睡,多夢,易醒):   
大便(干,便祕):   
小便(少,不暢,次數多):   
房事(有,多,手淫)   

4、請回答身體經常有如下哪些症狀——   
(怕冷,怕風,肢體僵硬,乏力倦怠,少氣懶言,嗜臥,站立覺累)   

5、七情何者為重——   
(思慮,恐懼)   

6、婦女問診單補充   

遲左補翻問診單, sorry
希望各朋友教下我
可以飲咩湯水補翻?
份量, 材料
thanks x 10000000
如上所述,應屬腎氣虛。
故治宜補氣益腎。

湯水方面,建議如下:
杜仲五錢   巴戟三錢   肉蓯蓉三錢  狗脊三錢  黨參四錢  熟地四錢   大棗五粒
豬腰二隻去筋     煲湯佐膳
注意身體調養,慎房勞,適當運動。
耐心治療,應當很快可以康復的!

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
Kevin + 10

查看全部評分

睇落都好似幾燥, 咁如果燥熱
以我依家黎講, 應該煲咩涼茶飲
睇落都好似幾燥, 咁如果燥熱
以我依家黎講, 應該煲咩涼茶飲
fatcheung 發表於 2009-9-8 04:27 PM

點樣覺得燥?
症狀如何?
生非之, 咀順紅乾

另外我想問下, 照你比既湯水去煲
幾耐煲一次/飲一次 ?
d湯會否熱氣?
如果飲湯熱氣可煲咩涼茶
X10000000 唔該醫師
生飛滋不一定是燥,
咀唇紅乾亦非盡是熱氣。

上面的湯水可一星期煲2次飲用。
本湯不會太熱氣。

少食辛辣食物,早點睡覺,
多喝開水,
比飲涼茶更適合你!
豬腰好so, d味道
請問可否用瘦肉代替?
唔該醫師