鳴醫軒 / MedYeah!

樓主: py4t

法國菜館

肉類湯底和海鮮湯底都應該不是素食的啊,
羅宋湯有肉味,又香又濃,但不是每家餐廳都做得好。
我支持食得清淡一點,但不是素食者。

$30/hr,最底工資都不如,
你都幾有生意頭腦的啊!

聽你這樣說,原來法國餐湯都不簡單!
nastsin: 肉類湯底和海鮮湯底都應該不是素食的啊,
羅宋湯有肉味,又香又濃,但不是每家餐廳都做得好。
我支持食得清淡一點,但不是素食者。

$30/hr,最底工資都不如,
你都幾有生意
所以我咪教個什菜湯,等素食者都可以嘗試到法國菜,
遲D教前菜和主菜都會有素食。
外國有好多素食者都食海鮮的,只是唔食肉。
食魚都叫素食?!
nastsin: 食魚都叫素食?!
是的,因為海鮮不會流血。
海鮮不會流血?!
魚的血都好似係紅色的啊!
蝦蟹的血是淺藍色而已,牠們也會流血的!
你的外語能力很強,但常識就有點……
幾時出甜品?
nastsin: 海鮮不會流血?!
魚的血都好似係紅色的啊!
蝦蟹的血是淺藍色而已,牠們也會流血的!
你的外語能力很強,但常識就有點……
外國人叫魚蝦蟹做Cold Blooded Animal,即無血性的動物,所以不當是肉類。
我下午去過銅鑼灣的CityX,除了Anise Liqueur沒有外,
其他的食材都有得賣,包括我遲D講的紅/白酒醋,生菜,忌廉,芝士等等。
Lydia: 幾時出甜品?
本來我在公司打好兩大頁紙save了落USB,打算一回來便貼上黎,
點知回來一開,全部變哂怪獸字,要由頭打過
妳要慢慢等啦,因為甜品放在最尾。
我只是喜歡吃甜品。有排等咯。
其實你介紹的食物可不可以試食?
Lydia: 我只是喜歡吃甜品。有排等咯。
其實你介紹的食物可不可以試食?
可以,妳叫N大哥買齊食材煮俾妳食

手機版|Archiver|鳴醫軒 / MedYeah! 創用 CC 授權條款
本 著作 係採用創用 CC 姓名標示-非商業性-禁止改作 3.0 香港 授權條款授權.

GMT+8, 2024-5-2 21:13 , Processed in 0.040689 second(s), 15 queries .