鳴醫軒 / MedYeah!

樓主: py4t

東南亞菜館

py4t: 我都想喎, 不過我冇資金.
不如咁, 你出$$, 我出力.
唔。。。。。。可以考慮。
我想有一間coffee shop, 有我喜歡喝的藍山咖啡,愛爾蘭咖啡,還有特色甜品。。。。。。
發緊夢。。。。。。嘻嘻!
nastsin: 是的。
回水?!
差不多80元一碟,
只係得木瓜,其餘乜都無。
仲唔係好大碟,
好肉掣!
會唔會係你眼大,睇唔到其他材料呀?
Lydia: 唔。。。。。。可以考慮。
我想有一間coffee shop, 有我喜歡喝的藍山咖啡,愛爾蘭咖啡,還有特色甜品。。。。。。發緊夢。。。。。。嘻嘻!
我唔止會發夢,仲會夢遊,入廚房搵食
py4t: 會唔會係你眼大,睇唔到其他材料呀?
有可能的,因為我都眼大大。
但亦有可能是廚師的功夫太好,
將你所講的其他東西切到看不到!
不過,
我相信自己比較多!
再講泰國菜

泰式醃粉絲
攪碎豬肉120克,用生粉、醬油各半茶匙,生油、水各一茶匙醃片刻。

燒熱油,爆香蒜茸一茶匙,蝦米30克,加入豬肉炒至熟透。

木耳10克浸軟切絲,用滾水煮5分鐘,盛起瀝乾水分。

粉絲100克浸透, 用滾水煮5分鐘,盛起過冷河,再浸於凍滾水中,全凍後瀝乾備用。

用少許麻油拌勻粉絲,加入青椒一個切絲,洋蔥半個切絲,甘筍絲少許,再加雞粉、
魚露各一湯匙,白醋一湯匙,雞醬半杯,蒜茸一茶匙拌透即可。

涼拌猪耳
猪耳一隻洗淨汆水。

水2杯,加入猪耳,香芧茸一條,白醋少許,煮至猪耳焾,攤涼,切薄片。
食時淋上汁料。

汁料:青檸汁2湯匙,魚露3湯匙,糖一茶匙,紅辣椒碎2隻,水半碗拌匀。

涼拌米粉
米粉160克浸軟,用滾水灼熟,攤涼備用。

在米粉上面放上熟雞蛋片2隻切,紅蔥頭切2粒,薄荷葉數片,紅辣椒切花2隻即可。
食時淋上汁料。

汁料:燒熱油爆香蒜茸一湯匙,加蝦米碎80克炒香,      
      再加紅辣椒碎拌勻。  
      盛起後加青檸汁2湯匙,鹽、糖、胡椒粉各1/4茶匙,
      水半碗拌匀。

待續。。。。。。
炸魚餅
魚肉240克攪爛,青豆角20克切細粒,檸檬葉碎茶匙,雞蛋半隻,加入調味料,順一個方向攪至起膠。
將魚肉搓成餅形,以中火煎至金黃色即成。

食時蘸汁料。

調味料:辣椒膏一湯匙,鹽、糖、雞粉各1/4茶匙,生粉半湯匙,油半茶匙,麻油、胡椒粉各少許。

汁料:魚露、椰糖各2湯匙,酸子汁3湯匙,煮滾,攤涼後加蒜茸、紅辣椒碎、洋蔥碎各一茶匙。

香葉包雞
雞腿肉2隻洗淨,切6至8件,用魚露、醬油各一湯匙,糖、雞粉、芫荽粉、咖哩粉、酸柑汁各一茶匙,
鹽及辣椒粉各少許醃一小時。

班蘭葉16塊洗淨,修整,每片葉包一塊雞,炸成金黃色即可。
食時可蘸雞醬。

泰國菜卷
燒熱2湯匙油爆香蒜茸一茶匙,加入剁碎豬肉160克炒熟,再加入熟蝦米茸2湯匙,
加糖半茶匙,鹽半茶匙,魚露一湯匙,胡椒粉少許煮匀。

生菜160克洗淨,瀝乾水分,修剪整齊。

每片生菜包2湯匙豬肉餡,加少許菠蘿粒,熟花生茸,炸麪包粒,包成春卷狀即可。
食時可蘸辣蝦醬。

待續。。。。。。
茄子雞肉綠咖哩
雞腿肉240克切件,茄子一條切角。

燒熱鑊,加油,以慢火將綠咖哩醬3湯匙,椰汁4湯匙,糖一茶匙,邊攪邊煮至有香味溢出,
盛起待凍,把雞腿肉加入撈匀醃20分鐘。

燒熱油爆香蒜茸一茶匙,倒入已醃之雞肉炒香,加入調味料及檸檬葉6片煮滾,再加入茄子,
改以慢火煮5分鐘,最後加入香花菜一棵,再煮5分鐘即可。

調味料:椰汁一杯,椰糖一茶匙,魚露一湯匙,雞粉一茶匙。

粟米榚
粟米3條去衣,嫩的粟米衣留用。
粟米洗淨刨茸,加入粟粉2湯匙,椰汁半杯,糖4湯匙,鹽少許拌勻。

每張粟米衣上放2湯匙粟米茸,包成長方形,用大火蒸20分鐘即可。

香葉椰汁西米布甸
班蘭葉48塊,洗淨後摺成四方小模型。

西米用水浸一小時,隔去水分。

煮溶清水一杯及糖80克,加入西米煮熟,再加入椰汁3/4杯,粟粉水(粟粉30克加水2湯匙調匀),
邊煮邊攪至濃稠,加入粟米粒拌勻,倒入小模型內至8分滿。

煮熱椰汁1杯半,加鹽3/4茶匙,再加入粟粉椰汁(粟粉6湯匙加水6湯匙調匀),攪成糊狀,
放少許在西米布甸,中心放一粒粟米,放入雪櫃冷凍即可。

泰國菜完。
乜咁快就完呀!

唔知你識唔識整咖哩呢?
我都幾鍾意食,但係又怕辣。
聽說有些咖哩唔係咁辣,好好味,
唔知有無人識整。
請問,可否說說可以在那裏購買製作越式食品的材料呢?
因為有時都唔知去邊道先買到這些材料。
謝謝啊!
樓上咪有咖哩囉,怕辣用日式咖哩粉啦,甜的。

未完晒的,還有新加坡和印尼菜。

一般的東南亞食品店都有得賣。

手機版|Archiver|鳴醫軒 / MedYeah! 創用 CC 授權條款
本 著作 係採用創用 CC 姓名標示-非商業性-禁止改作 3.0 香港 授權條款授權.

GMT+8, 2024-5-2 21:41 , Processed in 0.042721 second(s), 15 queries .