鳴醫軒 / MedYeah!

查看: 6153|回復: 27

咖哩館

大家好! 今次為大家介紹不同國家咖哩醬的分別及煮法。

日本咖哩
以醬油或魚湯作上湯, 加入山葵,山椒,薑,味噌和水果, 味道較甜, 適合淋在飯或麵上吃。

味噌咖哩醬
燒熱鑊,用奶油50克炒香洋蔥碎500克,加入薑茸4茶匙、大蒜茸4茶匙及蕃茄粒250克炒成糊狀,

加入印度咖哩粉3湯匙,麵粉一湯匙炒成咖哩麵糊。

加入上湯2公升,蘋果泥、香蕉泥、紅蘿蔔泥各150克,胡荽粉一茶匙,小茴香粉一茶匙,
荳蔻粉3克,味噲70克,蕃茄醬4湯匙,魚露2湯匙攪匀,煮30分鐘。

最後加入牛奶50毫升,鮮忌廉50克,鹽2茶匙,再煮10分鐘即可。

待續。。。
嘩,
好似勁難煮啊,咁複雜既!

想問問,是否真的用奶油炒洋蔥?
這奶油是什麼?

唔好意思,我對這些材料唔係咁熟!
nastsin: 嘩,
好似勁難煮啊,咁複雜既!

想問問,是否真的用奶油炒洋蔥?
這奶油是什麼?

唔好意思,我對這些材料唔係咁熟!
印度奶油 -- pure ghee,唔用奶油可以用生油,不過冇咁香。
巧克力咖哩醬
燒熱鑊,用奶油70克炒香洋蔥碎500克,加入薑茸20克、大蒜茸20克及青辣椒粒60克爆香。

加入蕃茄粒100克,胡荽粉一茶匙,小茴香粉一茶匙,丁香一克,肉桂一克,黑胡椒一克炒香。

再加入上湯500毫升,蜂蜜2茶匙,花生醬2湯匙,芝麻醬2湯匙,冇糖巧克力50克,鹽一茶匙攪匀,煮40分鐘即可。

黑咖哩醬
燒熱鑊,用奶油50克炒香洋蔥碎1000克,加入薑茸25克,大蒜茸25克,蕃茄粒200克炒成糊狀。

再加入印度咖哩2湯匙,麵粉15克,月桂葉一片炒成咖哩麵糊。

加入上湯2公升,蘋果泥、香蕉泥、紅蘿蔔泥、西芹泥各150克,芒果醬2湯匙,黑棗200克攪成濃糊狀。

加入胡荽粉一茶匙,小茴香粉一茶匙,荳蔻粉3克,丁香粉一克,肉桂粉一克,鹽2茶匙煮一小時即可。
都係問果句,邊道買這些材料。
印度奶油,沒聽過!

貴唔貴架?
nastsin: 都係問果句,邊道買這些材料。
印度奶油,沒聽過!貴唔貴架?
尖沙嘴重慶大廈地下
有機會去那邊找找看!
東南亞咖哩
紅、黃、綠三色,色澤鮮明,添加大量椰汁,配以香芧,檸檬葉,班蘭葉,香味濃郁。

椰香綠咖哩醬
把青辣椒300克,檸檬皮一個,檸檬草150克,紅蔥頭100克,大蒜100克,南薑100克,雞心椒50克,
香菜60克,胡荽籽10克,白胡椒粒10克,蝦醬4茶匙,鹽一茶匙,小茴香籽5克,放入攪拌機打成
咖哩糊。

燒熱鑊,用沙拉油爆香咖哩糊,加入椰汁400毫升,魚露3湯匙,糖2茶匙,鹽一茶匙,煮10分鐘即可。

待續。。。
香料黃咖哩醬
把辣椒120克,乾蔥20克,大蒜20克,薑20克放入攪拌機打成泥後燒熱鑊爆香。

加入檸檬草150克,檸檬葉4片,魚露一湯匙,糖一湯匙,蝦醬2茶匙,薑黃粉3克,丁香粒5粒,
小茴香籽一克,荳蔻2粒,胡荽籽一克,烤花生碎60克,煮成咖哩糊。

最後加入椰汁800毫升,攪匀即可。

香茅紅咖哩醬
把乾紅辣椒300克,檸檬草200克,紅蔥頭100克,大蒜100克,薑100克,香菜60克,雞心椒60克,
白胡椒粒2茶匙,蝦醬4茶匙,放入攪拌機打成咖哩糊後燒熱鑊爆香。

加入魚露3湯匙,糖2茶匙,椰汁400毫升,煮10分鐘,倒出隔渣即可。

待續。。。
青咖哩會唔會無咁辣?
我都幾鍾意食咖哩的,
但又怕辣!

巧克力及黑咖哩都未聽過,
唔好話食了!

邊道可以食到這些咖哩呀?

跟著會否教教點用這些醬煮野食?
我比較喜歡咖哩牛腩!好正!
諗起都想食!

手機版|Archiver|鳴醫軒 / MedYeah! 創用 CC 授權條款
本 著作 係採用創用 CC 姓名標示-非商業性-禁止改作 3.0 香港 授權條款授權.

GMT+8, 2024-5-2 09:55 , Processed in 0.042408 second(s), 18 queries .