鳴醫軒 / MedYeah!

樓主: py4t

咖哩館

nastsin: 青咖哩會唔會無咁辣?
我都幾鍾意食咖哩的,
但又怕辣!

巧克力及黑咖哩都未聽過,
唔好話食了!

邊道可以食到這些咖哩呀?

跟著會否教教點用這些醬煮野食?
我比較喜歡咖
怕辣落少點青辣椒,或加多點椰汁吧。

我自己好少食咖哩,唔清楚那兒有得食。
不過巧克力咖哩及黑咖哩都是日本咖哩,
可以試試日式咖哩專門店有冇。

其實煮咖哩菜式只需在加牛奶,鮮忌廉,椰汁或乳酪前加入肉類或蔬菜,
燜煮至七八成熟便可。
你喜歡食咖哩牛腩,可以先燙一燙牛腩,再放入你喜歡的咖哩醬內煮熟便成。

咖哩醬是比較杰身的,方便保存,可以直接淋在菜式上拌食,或加上湯,牛奶或椰汁稀釋後煮食用。
你唔鍾意食嗎,點解會少食?
咖哩其實都幾好味的!
nastsin: 你唔鍾意食嗎,點解會少食?
咖哩其實都幾好味的!
遲些告訴你。
印度咖哩
以大量香料,堅果和乳酪制成,味道辛香,在炎熱天氣可提升食慾。

白咖哩醬
燒熱鑊,用奶油70克炒香洋蔥碎700克,加入薑茸4茶匙,蒜茸4茶匙,乾蔥4茶匙,紅辣椒碎4茶匙爆香。

加入胡蘆巴10克,大茴香粉一茶匙,綠荳蔻一粒,胡荽籽5克,百里香5克,牛奶750毫升,煮30分鐘。

最後加入椰汁400毫升,鮮忌廉250克,乳酪600克,烤杏仁片50克,烤腰果片50克,鹽2茶匙,攪匀即可。

花生咖哩醬
燒熱鑊,用花生油2茶匙炒香香芧一支,加入薑茸3湯匙,大蒜茸2湯匙,紅蔥頭碎4湯匙,月桂葉2片爆香。

加入檸檬葉8片,魚露2湯匙,糖2湯匙,蝦醬4茶匙,薑黃粉一茶匙,烤花生碎90克,煮成咖哩糊。

最後加入椰汁800毫升,白醋一湯匙,鹽2茶匙,攪匀即可。

待續。。。
歐美咖哩
以肉湯,乳酪作湯底,並加入香草,蕃茄或蘋果,有種自然的香甜味。

乳酪咖哩醬
燒熱鑊,用奶油50克炒香洋蔥碎800克,加入培根粒50克及大蒜茸4茶匙炒香。

再加入薑茸4茶匙、蕃茄粒300克、大茴香籽一茶匙、丁香3克、黃薑粉一克及胡荽粉一茶匙炒香。

加入上湯一公升煮30分鐘。

最後加入牛奶100毫升,鮮忌廉100克,乳酪100克,鹽2茶匙,攪匀即可。

羊肉咖哩醬
燒熱鑊,用奶油50克炒香洋蔥碎150克,加入羊腿肉碎700克,百里香2克,甜紅椒粉3克,丁香一克,豆蔻一克,
俄勒崗5克,大茴香粉2茶匙,上湯750亳升,煮40分鐘。

加入巴西里碎2湯匙,九層塔碎2茶匙,乳酪150克,鹽2茶匙,攪匀即可。

待續。。。
嘩,估唔到咖哩有咁多種!
nastsin: 嘩,估唔到咖哩有咁多種!
還有一種
中式咖哩
中式咖哩著重養生,偏好加入肉桂,八角,生薑,變化出獨特的口味。

養生咖哩醬
燒熱鑊,用油爆香大蒜碎5粒,辣椒碎2隻,生薑5片,加入肉桂一支,八角10粒,草果一粒,陳皮2克,
丁香6粒,薑黃粉一茶匙,炒至出味。

加入上湯400亳升煮30分鐘。

最後加入椰汁400毫升,鹽一茶匙,糖一茶匙,攪匀即可。

全部完
非常感激!
有機會試試!
不過,
如果有人整,
我一定會“試試”的!
nastsin: 非常感激!
有機會試試!
不過,
如果有人整,
我一定會“試試”的!
你請個專人煮俾的食囉

手機版|Archiver|鳴醫軒 / MedYeah! 創用 CC 授權條款
本 著作 係採用創用 CC 姓名標示-非商業性-禁止改作 3.0 香港 授權條款授權.

GMT+8, 2024-5-2 16:27 , Processed in 0.037580 second(s), 15 queries .