鳴醫軒 / MedYeah!

樓主: Lydia

日式芝士蛋糕

nastsin: 日式跟其他式有乜唔同呢?
日式芝士蛋糕都有分熱餅和凍餅的,
熱餅多是原味或綠茶味,凍餅多是水果味.

熱餅芝士含量較高,所以較實.
凍餅芝士味較淡,因用軟芝士做,所以要用消化餅做餅底.

美式芝士蛋糕和 New York Cheese Cake 都是熱餅,有時會在餅面加水果.
歐洲意式的是軟餅,多數加咖啡或朱古力.
py4t: 日式芝士蛋糕都有分熱餅和凍餅的,
熱餅多是原味或綠茶味,凍餅多是水果味.

熱餅芝士含量較高,所以較實.
凍餅芝士味較淡,因用軟芝士做,所以要用消化餅做餅底.

美式芝

原來您硏究的很詳細
我最是喜歡食芝士呢
唔該全部的每樣一份
Thank You
fendifendi:
原來您硏究的很詳細
我最是喜歡食芝士呢
唔該全部的每樣一份
Thank You
你自己上網慢慢找吧!
Lydia: 我問誰會整呀!
Lydia 開始動手用電飯煲制喔
Lydia: 我問誰會整呀!
Lydia 開始動手用電飯煲制喔
我有整蛋糕, 但偏偏就吾鍾意芝士, 所以從來無做過同芝士有關的食物 ! 不如你先試做黎食下先喇
哎呀,我還想請教你這個大師傅呢!
只好再找其它途徑!
靜靜雞話妳聽啦,我試過啦,不過底層有點濕,我不知道是什麼原因?我用的是底盤可以脫出來的蛋糕模,不知是否有關?
py4t: 我在網上找到這食譜,你試試吧!
感覺上和美式芝士蛋糕做法一樣,除了少了蛋糕面的酸忌廉.

日式芝士蛋糕 Japanese Cheese Cake

材料﹕ Size﹕ 6吋

a)  忌廉芝士 1
這個食譜我之前已經我試過啦!
可以吃,不過不是我想像的那種,很鬆軟的那種!
fendifendi: Lydia 開始動手用電飯煲制喔
有焗爐啦!不用用電飯煲了!
nastsin: 唔識整糕!
咁,可以整餅!

手機版|Archiver|鳴醫軒 / MedYeah! 創用 CC 授權條款
本 著作 係採用創用 CC 姓名標示-非商業性-禁止改作 3.0 香港 授權條款授權.

GMT+8, 2024-5-2 19:02 , Processed in 0.029850 second(s), 15 queries .