鳴醫軒 / MedYeah!

返回列表 發新帖
樓主: muslover

食譜-自家老婆餅

muslover: 應該是, 我曾經做蛋撻都只是用曲奇的方法, 最近才接觸白油做酥皮. 你不如試試做個酥皮蛋撻出來睇睇. 上星期在 sogo 試吃了台式的香芋酥, 很回味, 所以這才買了白

我非常喜歡 酥皮蛋撻的啊
期待妳整 期待期待再期待

Lydia: 我呀?我怕整到一鍋泡!不過我都想試一試酥皮蛋摙,希望可以盡快出爐啦。

期待妳整的香芋酥,一定好好吃的!
同樣地期待 Lydia 的啊
fendifendi: 同樣地期待 Lydia 的啊
唔好啩,妳可能有排等噃!
Lydia: 唔好啩,妳可能有排等噃!

是妳整的
   +
妳的愛心
必定好食
非等不可
流口水啦
好啦!等我速递個'口水肩'俾妳先!
Lydia: 好啦!等我速递個'口水肩'俾妳先!
謝謝先啦 astroboy 就是不會令人失望的依然等妳ㄚ

好啦,等我俾心機做好這個蛋撻!
Lydia: 打錯字添!應該是酥油才對!
在賣整蛋糕材料的店子。
同事跟我說, 酥皮是一片片半制成品, 買回來搓搓放入焗爐加熱就可食用, 你是不是指這款己將水皮及油皮混合的半制成品 ?
Lydia: 我呀?我怕整到一鍋泡!不過我都想試一試酥皮蛋摙,希望可以盡快出爐啦。

期待妳整的香芋酥,一定好好吃的!
我己做好了, 有時間 post 出來
fendifendi:
我非常喜歡 酥皮蛋撻的啊
期待妳整 期待期待再期待

我的 crisco 差不多用盡了, 可能今次做不成酥皮蛋撻

手機版|Archiver|鳴醫軒 / MedYeah! 創用 CC 授權條款
本 著作 係採用創用 CC 姓名標示-非商業性-禁止改作 3.0 香港 授權條款授權.

GMT+8, 2024-4-29 03:49 , Processed in 0.034948 second(s), 15 queries .