鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 8168|回復: 11

有口氣多年:(

1、請詳細填寫下列條目——   
網名: (最好也填上,我們好記得是哪位)   lovekimbum
年齡 性別 職業: (腦力、體力勞動)   18 F student
婚況: (婚否育否) 身高: 體重:   未婚  160cm 99磅
體溫:34.4  血壓:不詳   心率:不詳   
最主要症狀:   有口氣
發病經過:(注明開始的年月日)  6年前開始發現
西醫病名:   n/a
是否長期用過激素:   no
是否大量用過消炎葯:   no
是否做過內臟手術:   no
診治情況:(何時去何處診治,檢查結果,當時診斷,用葯,療效)  n/a
目前治療:(葯名,葯量,服用次數,療效)   n/a

2、請選擇下列部位身體狀態(將所無狀態刪除)——   
脈(左:快,有力,粗,沉,松,緊)   
(右:快,有力,粗,沉,緊)   
面(白,青):   
眼(有血絲):   
舌(肥大,尖紅,滑濕,有齒痕,苔膩,白苔,中有裂紋,舌下筋脈曲張):   
齒(整齊,大,長)   
耳():   
目(眩暈):   
口():   
鼻():   
咽():   
胸(悶,熱):   
乳):   
脅(涼):   
腹(脹,滿,腫,硬):   
外陰():   
心(煩,悸,慌,跳快):   
心下():   
胃(脹):   
頭(沉重):   
項(酸重):   
肩():   
臂():   
手(涼):   
背(涼):   
腰(酸,熱):   
腿(軟,熱):   
膝(骨痛):   
足(涼):   
跟(涼):   
足趾(涼):   

3、請選擇與下列項目對應的身體狀況(必選)——   
飲(少,喜溫,喜酸,喜辣,喜甜):   
食(多,喜面,喜粥,喜油膩):   
睡眠(多,失眠,多夢,易醒):   
大便(干,色黃,1-3日一次):   
小便(多,色時黃時白,次數多):   
房事(無)   

4、請回答身體經常有如下哪些症狀——   
(發熱,出汗,怕冷,怕風,怕熱,喘,氣短,便血,牙齦出血,煩躁,肢體震顫,肢體僵硬,乏力倦怠,頭重腳輕,嗜臥,時冷時熱,淋巴節腫大,站立覺累,靜脈曲張)   

5、七情何者為重——   
(憂郁)   

6、婦女問診單補充   
月經情況 (先期多,后期多,多,紅,濃稠,有血塊,痛經,漏潟):  
白帶情況 (有,多,白,腥
有否看過牙醫?
先看看有沒有牙齒的問題,
部分人有口氣的原因是因為有蛀牙。
另,
你的體重是輕了一點,
160cm只得99磅,
要注意健康!

回復 nastsin 的帖子

看過了,牙醫話我d牙同口腔無問題!
而且我擦完牙(擦得好乾淨 牙線都用埋)半個鐘之內就會有返口氣:(
回復 lovekimbum 的帖子

如沒有口腔的問題,一般而言,
多與胃腸積熱有關,
部分人則可能是鼻部的問題。
平時飲食情況如何?
會否常食煎炸油膩辛辣的食物?
nastsin 發表於 2011-1-19 09:08

如沒有口腔的問題,一般而言,

係啊 成日食熱氣野,香辣野,同埋公仔面呢d無營養既野

那麼,與胃腸積熱應該是會有關係的。
除了口氣的問題外,
二便情況如何?
是否也常喝凍飲?

我細細個果時日日早餐食公仔面,又唔飲水唔食菜唔生水果,幾乎一星期先一次大便-///-
由中學開始先知咁樣係唔正常,所以就飲返水食返水果,變成最少兩日都有一次大便
小便就一向正常
凍飲係呀,我又係細個果時只係飲凍野,夏天就會飲冰水,一大枝水放雪櫃,想飲就拎出黎大大啖灌..

不過醫生話我荷爾蒙失調,會唔會係咁引致口氣?
因為我睇過資料,話雌激素定性激素不足會引起口氣.
我會唔會係因為咁?
定係因為我細個食野飲野唔健康,又一星期先大便,所以積埋積埋搞到有口氣?

這可能是引致現在情況的主要原因之一。
現在可先試試改善飲食情況,
避免再過食辛辣油膩煎炸等食物,
也要盡量減少生冷凍飲,
改善大便情況,
只要腸胃功能回復正常,
口氣問題相信可以不藥而愈。
當然,
如想更快將問題解決,
建議找中醫治療,
相信效果更理想。

原因之一你係指荷爾蒙失調定飲食問題???
咁可以食咩中藥?

指的是飲食問題。

由於你所給的資料並不詳細,
所以比較難用藥。
建議先改善生活飲食習慣,
相信問題可以改善的。