鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 12797|回復: 12

腸胃差,會作嘔

網名: daniel  
年齡:21 性別:男 職業:岩岩遲左職,以前係做銀行   
婚況:單身 身高:165 體重:105-109磅      
最主要症狀: 胃氣多,會作嘔,肚柯,成個人好攰,會發熱&怕凍,有時心跳加速(醫院CHECK過去到120),失眠 ,胃口差 ,有時會有一兩啖酸水湧上黎,心理上擔心自己會成日吾舒服
發病經過:個病係2010年6月個時開始   
西醫病名:腸胃焦慮症   
是否長期用過激素:  否
是否大量用過消炎葯:  否
是否做過內臟手術:   否
診治情況:照過胃鏡,驗血,心電圖都冇問題   
目前治療:暫時停止晒所有既藥物治療

2、請選擇下列部位身體狀態
面: 通常都係青白,但發熱個時會泛血
眼: 好多分泌物
耳: 好似有D氣塞塞地,但聽力冇問題
口: 口淡淡咁,而且口乾
鼻: 有D鼻敏感,所以有時流鼻水/鼻乾
咽: 有野頂住頂住咁
腹: 脹
心: 有時FEEL到好似跳得好大力,另會有加速
胃: 脹,有時FEEL到個肚好凍,有時FEEL到好熱
頭: 有點頭痛,但不太嚴重
肩: 好似有D扯住痛
手: 有時會有D痳痺感
足: 有時都會有D痳痺感

3、請選擇與下列項目對應的身體狀況
睡眠: 每日訓6-7小時,起身個人會好攰
大便: 多數都係"難"
房事: 早泄

4、請回答身體經常有如下哪些症狀
發熱,容易出汗,怕冷,打嗝,嘔逆,惡心,腹潟,乏力倦怠,時冷時熱

5.七情何者為重
焦慮,吾開心為主

個病差吾多成兩年,時好時壞真係好辛苦,睇過好多中西醫都未能根治,希望E到有人可以幫到我..多謝
有人可以幫到我嗎.....
陳述得滿詳細的啊,
或許是大家沒看到這帖子吧。
你的問題主要有兩個,其他的問題都是衍生出來的。首先把這兩個問題解決了,其他的問題也會慢慢地跟著改善。
問題一:過於緊張
問題二:胃腸的功能比較差。
這兩個問題合在一起,中醫稱為脾虛肝旺,或土虛木乘。
解決方法最簡單直接的方法就是找中醫看一下。
然後,生活起居要留意幾點:
1. 治療要有耐心,身體調整是有有一些時間的。
2. 進食要定時,要慢,進食的時候不要想東西。儘量避免過冷、過酸、過辣,難消化的食物。
3. 要有規律的運動,開始可能會更疲倦些,堅持一下就會改善。
4. 儘量減少不必要的緊張,找些能讓自己開心或者放鬆的事情做一下。當身體處在緊張的狀態,就是影響身體的調節能力,調節能力降低就會影響的身體的抵抗力,也會影響到腸胃的消化力。
琴日去左睇博愛流動中醫車,佢開左香砂六君子湯,逍遙散,溫膽湯,紫蘇葉,共一星期藥~
睇左3星期中醫,E兩三日焦慮既感覺又返黎了...我每次去覆診都會轉方劑,請問是否正常呢?
tmc 發表於 2012-10-17 07:29
睇左3星期中醫,E兩三日焦慮既感覺又返黎了...我每次去覆診都會轉方劑,請問是否正常呢? ...

視病情而轉方是需要的,當然,亦有效不更方的情況。
也許是用藥的方向不太準吧!
最近轉左位醫師,佢話我上熱下寒,個人好濕..飲左佢D藥後整體情況差左,肚既氣多左,更加容易作嘔,大便量又小左...但佢話係正常反應..請問係咪正常呢??
tmc 發表於 2012-10-25 08:49
最近轉左位醫師,佢話我上熱下寒,個人好濕..飲左佢D藥後整體情況差左,肚既氣多左,更加容易作嘔,大便量又小左 ...

兩睇。
1.正常,因為可能根本就段錯證;用錯藥,當然會出現不適;
2.不正常,服藥後情況應該會改善,現轉差,應該是不正常。

轉不轉醫生你自己考慮好了。
我上網睇,話其實中藥能夠對症下藥,飲一劑藥都可以有好多效果~係咪真嫁呢??