鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 21756|回復: 57

[探討] 拔罐

拔罐~~~~~~你唔敢敢呀

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
<p>各位, 有沒有試過拔罐呀? 如果以上的醫師幫你拔你覺得點呀?</p><p>其實拔罐有咩用?&nbsp; 我D同事時時也去做, 問佢地點解去做, 佢地又唔知, 有沒人可以話我知呀, 唔該</p>
[此貼子已經被作者於2006-4-15 23:00:33編輯過]

很舒服的。<br/>散寒祛&#28287;,活血通&#32476;。
<p>是不是吸出來不同色便顯示身體不同的狀況?<br/><br/>我未見過真的情況, 但覺得有點可怕, 還有~~~~~要脫衣啊~~~~最慘是那些印很久不散, 如何去游水呀</p><p>我朋友話吸肚臍可以減肥, 真的嗎</p>
[此貼子已經被作者於2006-4-18 0:06:58編輯過]

<p>是呀。不同色不同。有風、濕、瘀等表現。<br/>可以穿得密密實實去游水。<br/>據說可以減肥,不過針灸效果會好點。<br/><br/>拔火罐不錯的,又簡單易學。不妨考慮學下,為家人和朋友服務。</p>
[此貼子已經被作者於2006-4-20 9:21:47編輯過]

<p>Joy 那些?是什麼字?<br/><br/>你可否教我拔罐呀? 我也想為家人服務啊! 不過不知誰會為我服務呢?</p>
<p>拔罐不學也可以啦,不用火罐用真空罐,係人都識,重可以自拔添。火罐在背部真是不能自拔啊!哈哈!</p>
<div class="quote"><b>以下是引用<i>Joy</i>在2006-4-19 21:17:10的發言:</b><br/><p>是呀。不同色不同。有風、濕、瘀等表現。<br/>可以穿得密密實實去游水。<br/><font color="#ff3300">據說可以減肥,不過針灸效果會好點</font>。<br/><br/>拔火罐不錯的,又簡單易學。不妨考慮學下,為家人和朋友服務。</p><br/></div><p>Joy 你幾時有空幫我針灸</p>
真空罐~~~~還不是要人幫才可以放上背上
附上軟膠管一條,一手按著罐在背部,一手抽真空可也。有些位置要夠手長,確是有難度。